Biftek

No Comments

Biftek je najdragocijeniji, najkvalitetniji, najmekaniji i najskuplji dio mesa.

Šta je zapravo biftek?

Biftek

Biftek, odnosno goveđi file je trakasti mišićni dio koji je savršenog nutritivnog sastava i niske kalorijske vrijednosti.

Ovo meso je izuzetno cijenjeno u kulinarstvu, te gotovo da nema restorana nacionalne ili internacionalne kuhinje u svijetu, koji na svom meniju nema neko jelo od bifteka.

Kao jelo, prvi su počeli da ga koriste Englezi, dok se danas češće vezuje za prostore Amerike.

U Francuskoj je neizostavni dio jelovnika i kombinuje se uz najrazličitije dresinge i priloge od svježeg povrća.

Interesantan je podatak da prema jednoj anketi sprovedenoj u Francuskoj, ženama su privlačniji muškarci koji u restoranu naručuju biftek. Razlozi za to su, prije svega, da ih asocira na snagu, moć i muževnost.

Obzirom da biftek zahtijeva i kulinarsko znanje vezano za pečenje i serviranje priloga uz njega, on predstavlja glavno sredstvo za demonstraciju umijeća i mašte šefova kuhinja.

Načini pripreme

Biftek

Kako bi biftek zadržao sve svoje sokove, potrebno ga je rezati na šnite debljine od 2,5 do 10 centimetara. Da bi sačuvao svoju mekoću i ukus, zahtijeva pažljivu pripremu. On ne trpi dugo pečenje, jer će u protivnom postati suv i žilav.

Ovu osjetljivu namirnicu možete termički obraditi na čak 6 nivoa:

Blue Rare biftek se sprema oko jedan minut na temperaturi do 50 stepeni Celzijusovih. Karakteriše ga pečena spoljašnjost, dok je iznutra potpuno nepečen i hladan.

Rare biftek se peče samo dva minuta na temperaturi od 52 stepena Celzijusova. Spoljašnjost je sivo-braon, a sredina je potpuno crvena i blago topla.

Medium Rare biftek se peče na temperaturi od 55 stepeni Celzijusovih dok se na jednoj strani ne počnu pojavljivati sokovi. Zatim se okrene na drugu stranu. Meso je ujednačene crvenakasto-ružičaste boje.

Medium biftek karakteriše ružičasta, sočna sredina i tamnija, sivo-smeđa spoljašnjost.  Da bi se to postiglo potrebna je temperatura od 63 stepeni Celzijusovih.

Well Done biftek je poznat i kao “njemački stil“, a peče se na temperaturi od 73 stepeni Celzijusovih. Ovo meso je manje sočno i potpuno tamnocrveno. Prvo se zapeče na jakoj vatri da bi se svi sokovi sačuvali, dok se ostatak pripreme odvija na nešto slabijoj temperaturi.

 Very Well Done biftek je tamno crveni i hrskav, a sprema se na temperaturi od 90 stepeni Celzijusovih.

Dobro pripremljen biftek se prepoznaje kada nož kroz njega prolazi kao kroz puter, a iskusni kuvari najčešće preporučuju da se naručuje srednji nivo kako biste osjetili pravi ukus ovog čarobnog mesa.

Biftek taliata pripremljen u našoj Alchemist kuhinji, kombinovan sa pratećim dresingom, miks salatom i šampinjonima, daje harmoniju ukusa koja se ne zaboravlja.

Biftek spremljen na PIRA peći je poseban užitak!

Biftek

Baš kao što postoji razlika u termičkoj obradi, tako nije svejedno na čemu se peče, jer se dobija sasvim drugačiji kvalitet ako se priprema na plinskoj ili električnoj ploči ili na roštilju i prirodnom uglju.

Upravo PIRA peć omogućuje najbolji miris i ukus mesu!

 

Biftek iz pira peći sa pekarskim krompirom i miksom svježe salate, daće vam dovoljno energije za taj dan. Svojom mekoćom, osjetićete harmoniju najboljih ukusa!

Ujedno, pečenje na žeravici u zatvorenom sistemu ga oslobađa viška masti, dok nutrienti kao što su proteini, vitamini i minerali ostaju netaknuti, pa se dobija i znatno zdravije jelo.

Ukoliko ste se pak odlučili za laganiji porodični ručak, naša preporuka je svakako alhemična biftek salata, koja u kombinaciji sa miksom svježe birane salate, cherry paradajiza, ojster sosa i parmezana, zadovoljava ukuse i najprobirljivijih ljubitelja dobre kuhinje.

Posjetite Alchemist, restoran u Podgorici jer ćete, sigurni smo, osjetiti intenzivni i raskošni ukus pravog bifteka, spremljenog na PIRA peći, gdje će sva mekoća i sočnost biti sačuvane.

Biftek

Profesionalni konobari će vam svakako preporučiti selekciju najkvalitetnijih vina, za spektakularni doživljaj na vašim nepcima.

Da li će to biti neko od dragulja crvenih vina, koje će svojom svježinom i nevjerovatnom kompleksnošću strukture upotpuniti ukusne zalogaje, ili pak pjenušavo bijelo, koje potiče sa italijanskih plantaža, izbor je na vama!

Mjesto dobrog ukusa

Restoran Alchemist

Koncept atraktivnog i moderno uređenog hedonističnog prostora i originalne mediteranske kuhinje odiše tradicionalnom crnogorskom gostoljubivošću, što daje dobar povod da nam dođete u posjetu.

Budimo u kontaktu

Pošaljite nam poruku

Ukoliko imate neko pitanje za nas, sugesiju, pohvalu ili kritiku slobodno nam pišite, a mi ćemo vam u najskorijem mogućem roku odgvoriti.

Više sa našeg bloga

No Comments

Ostavite komentar