Bolonjeze pašta u Alchemist restoranu

No Comments

Jedan od prvih soseva koji padaju na pamet kada se pomenu pašta i špagete je sigurno Bolonjeze pašta. Ovaj legendarni italijanski sos ima bogatu istoriju iza sebe kao i mnoštvo varijacija u različitim zemljama.

Bolonjeze pašta

Iako veliki broj ljudi smatra da je Bolonjeze stvarno nastao u Bolonji, drugi tvrde da je zapravo Imola rodni grad ovog ukusnog sosa. Poznavanje istorije ovog jela vam može pomoći da više uživate u njemu, tako da smo rešili da vam kažemo koju reč o tome.

Poreklo Bolonjeze sosa

Bolonjeze generalno spada u ragù soseve, što su zapravo svi sosevi bazirani na mesu koje se polako i pažljivo kuva. Bez obzira na ime, Bolonjeze sos je najvjerovatnije nastao u Imoli, mjestu pored Bolonje negdje u kasnom osamnaestom vijeku.

Pelegrino Artuzi, poznati italijanski biznismen i pisac je prvi opisao određeni sos kao Bolonjeze u svom kuvaru 1891. Smatra se da je inspiraciju za jelo dobio u periodu kada je bio u Bolonji pa je po tome dobilo ime. Njegov recept za paštu Bolonjeze se sastojao od teletine, pančete, putera, luka i šargarepe. Uz taj miks, Artuzi je preporučio deliće suvih pečuraka, malo pavlake, i naravno parmezana preko toga.

Bolonjeze pašta – Varijacije na tradicionalni recept

S obzirom da je prošlo preko sto godina otkad je originalni Bolonjeze sos definisan u kuvaru, sam recept se menjao po potrebi kuvara i raznih naroda. Iako se u prvom zapisu ne pominje tačno vrsta testenine koja bi trebalo da se koristi pri spremanju ovog jela, tradicionalno se u Italiji koristila pašta pod imenom taljatele (tagliatelle). Međutim, kada je jelo postalo popularno i van Italije, sve češće su postale varijacije sa špagetama, pa čak i makaronama. Takođe, jedan vrlo bitan kasniji dodatak jelu je paradajz ili svjež ili u vidu pašte.

 Bolonjeze pašta – Novo na meniju restorana Alchemist

Van Italije, svakako najpopularnija verzija jela je Bolonjeze pašta.

Mnogi Italijani ne priznaju ovo jelo kao autentično iz mnoštva razloga. Pored očigledne činjenice da se koriste karakteristična testenina umjesto taljatele, kuvari širom svijeta obično ubace znatno više sosa nego pašte. Uz to, vrlo često se sos samo stavi preko testenine, a ne izmješa se kao što je to tradicionalno u Italiji. Po tvrdnjama nekih stručnjaka, ova varijacija popularna u Americi je nastala prilikom migracije Italijana u ranom dvadesetom vijeku. U svakom slučaju, ne može se poreći da je i ova verzija veoma ukusna.

Bolonjeze pašta

Sada kad ste upoznati sa istorijom veličanstvenog Bolonjeze sosa, vreme je da ga probate u Alchemist restoranu i doživite duh Italije na vašem nepcu. Bićete očarani neodoljivim ukusom bogatog sosa i domaćom testeninom, koju prave naši kulinarski virtuozi.

Čekamo vas!

Mjesto dobrog ukusa

Restoran Alchemist

Koncept atraktivnog i moderno uređenog hedonističnog prostora i originalne mediteranske kuhinje odiše tradicionalnom crnogorskom gostoljubivošću, što daje dobar povod da nam dođete u posjetu.

Budimo u kontaktu

Pošaljite nam poruku

Ukoliko imate neko pitanje za nas, sugesiju, pohvalu ili kritiku slobodno nam pišite, a mi ćemo vam u najskorijem mogućem roku odgvoriti.

Više sa našeg bloga

No Comments

Ostavite komentar