Domaće pašte napravljene s ljubavlju

1 Comment

Domaće pašte predstavljaju jelo bez kog se ne može zamisliti tradicionalna italijanska kuhinja. Naziv su dobile od latinske reči koja znači “tijesto, pecivo”.

Sve pašte se dijele u dvije osnovne grupe: suve (pasta secca) i svježe (pasta fresca). Suve se proizvode najčešće industrijski od rezanog sušenog tijesta, dok su svježe isključivo domaće pašte. Odnosno, pripremaju se ručno od svježeg tijesta, a ponekad pomoću osnovnih kuhinjskih aparata.

Danas su omiljena hrana širom svijeta, te dolaze u 310 različitih oblika i sa preko 1.300 registrovanih imena. Naime, domaće pašte su u prošlosti nazivane po mjestu u kome su spremane. Nije redak slučaj da jedna vrsta ima nekoliko naziva. Tako na primjer oblik cavatelli je u Italiji poznat pod 28 različitih imena u zavisnosti od grada i regiona.

Domaće pašte

Magiju pripreme domaće pašte otkriva vam restoran u Podgorici, Alchemist.

Da li su prve domaće pašte, zaista, nastale u Italiji?

Sigurno svako kada se pomene domaća pašta pomisli na jelo iz Italije. Međutim, da li je ono stvoreno u ovoj zemlji? Ili su ga Italijani, samo, usavršili?

Postoje različita mišljanje o nastanku domaće pašte. Prema jednoj grupi istoričara donijeli su je Arapi u 7. vijeku na Siciliju. Naime, miješanjem brašna sa vodom nastajalo je tijesto koje je sušeno na suncu, a zatim sečeno u pravougaoni oblik.

Druga teorija govori da je domaće pašte donio iz Kine Marko Polo u 13. vijeku. Ovaj italijanski istraživač na putovanju je probao kineske nudle. Jelo mu se toliko dopalo da ga je preuzeo za domaću upotrebu, a odatle su nastale čuvene pašte.

Pravi prodor doživele su tokom 14. i 15. vijeka kada su Italijani shvatili da spadaju u dugotrajne namirnice. Te su ih moreplovci koristili kao glavno jelo na brodu.

Otkrićem paradajza počela je priprema raznih soseva za domaće pašte. O tome svedoči i prvi recept u knjizi rimskog kuvara Francesca Leonardija –  L’Apicio Moderno 1790. godine. Iz njega je vrlo brzo nastala i svima poznata Bolonjeze pašta.

Domaće pašte se razlikuju od industrijski proizvedenih

Pašte koje se proizvode u fabrikama se spremaju sa vodom. Na taj način se obezbeđuje dugi rok trajanja. Za razliku od njih domaće pašte se prave sa jajima.

Praviti domaću paštu ima posebnu draž. U njemu uživaju sva naša čula, a krajnji rezultat je ukus koji se ne može mjeriti sa kupovnom. Iako zahtjeva određeno vrijeme, tehniku ćete vrlo lako savladati.

Domaće pašte

Tajna dobre domaće paste leži u pravilnoj razmeri sastojaka, kao i potrebi da tijesto odstoji na sobnoj temperaturi 15 minuta. Nakon toga ga možete seći u mašini prema željenom obliku. Ukoliko nemate mašinu za tijesto, možete ručno, oklagijom, istanjiti testo, a zatim iseći.

Domaće paste se kuvaju isto kao kupovne, ali je vrijeme pripreme znatno kraće.

Da li su domaće pašte zdrave?

Domaće pašte se spremaju od svježih, kvalitetnih sastojaka. Samim tim imaju visoku hranljivu vrijednost. Kako sadrže jaja one su bogate proteinima, vitaminama A i D, gvožđem i cinkom.

Takođe, predstavljaju značajan izvor vitamina B-12 koji štiti srce.

Domaće pašte kao večera u restoranu

Domaće pašte nisu vezane samo za kućno konzumiranje. Tradiciju sa sjevera Italije kod nas donosi elitni restoran Alchemist.

Jedino ovdje možete probati Pure alchemy sa crnim tagliattelima. Za prave gurmane tu je Pappardelle sa biftekom. Dok ljubitelji vegetarijanskih jela mogu da naruče Aglio e olio.

S obzirom da je Alchemist mediteranski restoran, riba i morski plodovi dominiraju na meniju, te su se našli i u domaćim paštama. Kao što su ravioli punjeni škarpinom u sosu od gambora i tagliatelle sa lososom i kruškom.

Domaće pašte

Probajte Alchemist domaće pašte i uvjerite se sami zašto on važi za najbolji restoran u Podgorici.

 

Mjesto dobrog ukusa

Restoran Alchemist

Koncept atraktivnog i moderno uređenog hedonističnog prostora i originalne mediteranske kuhinje odiše tradicionalnom crnogorskom gostoljubivošću, što daje dobar povod da nam dođete u posjetu.

Budimo u kontaktu

Pošaljite nam poruku

Ukoliko imate neko pitanje za nas, sugesiju, pohvalu ili kritiku slobodno nam pišite, a mi ćemo vam u najskorijem mogućem roku odgvoriti.

Više sa našeg bloga

Ostavite komentar