Gelato – Tradicija italijanskih sladoleda

5 Comments

Gelato – Tradicija italijanskih sladoleda

 

italijanski sladoled podgorica

Gelato, kao što mu i sam naziv kaže (“smrznuto”) je jedinstvena italijanska ledena poslastica.

Iako je istorija sladoleda duga preko 2000 godina donijela brojne vrste koje su najbolje osvježenje u vrelim ljetnjim danima, samo jedan je gelato! Svojom bogatom kremastom strukturom nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a različitim ukusima zadovoljiće nepca i najprobirljivijih sladokusaca.

Gelato – jednostavna, a posebna receptura

Originalni recept za gelato čine mlijeko, jaja i šećer. Iako su sastojci jednostavni velika pažnja se posvijećuje izboru visokokvalitetnih; krema se ponekad dodaje da bi povećala teksturu, a svježi sezonski sastojci kreiraju 32 čarobna ukusa – sa čokoladom, orasima, komadićima čokolade, ljutim paprikama, voćni… te se teško možemo odlučiti da probamo samo jedan.

Za razliku od drugih sladoleda, gelato sadrži manje vazduha i masti, a više arome nego bilo koja druga vrsta ledenog dezerta što mu daje lakoću i svježinu pa ga zbog toga mnogi u šali nazivaju “italijanskim klima uređajem”.

Brojne legende vezane za nastanak

Osim prelijepog ukusa, gelato skriva i brojne legende vezane za svoj nastanak. Prema nekim izvorima, istorija gelata započela je u Italiji, prije više od 2000 godina kada su drevni rimski imperatori i građani visokog reda u želji da se rashlade tokom ljeta pripremali od snijega i leda posebnu poslasticu.

Pad Rimskog carstva doneo je stagniranje u svakom segmentu života, pa je zaustavio i skupu i vrlo ekskluzivnu tradiciju jedenja sladoleda u Italiji. Naravno, tradicija nikada nije potpuno nestala. Čovjek koji je u 13. veku omogućio ponovno “pokretanje” industrije sladoleda bio je niko drugi do Marco Polo.

Proslavljeni istraživač i istoričar koji se vratio u svoju domovinu donoseći priče i zapise o svom nevjerovatnom putovanju u Kinu. Među njima bili su i recepti za kineske sladolede koji su pravljeni ne od izmrvljenog leda, već korišćenjem mlijeka kao glavnog sastojka.

Gelato je doživio procvat u doba Medičija

Zapisi iz istorije govore da su Italijani u 15. i 16. vijeku redovno konzumirali gelato. 1565. godine firentinski arhitekta Bernardo Buontalenti konstruisao je naprednu tehniku hlađenja koja je probudila veće interesovanje ljudi za geloto.

Tradicija proizvodnje sladoleda na mlijeku iz Italije preneta je u kontinentalnu Evropu nakon vjenčanja Catherine de’ Medici i kralja Henrija II. Od tog trenutka, gelato i tajne njegove pripreme polako su počele da se šire na sve četiri strane svijeta.

Drugi važan trenutak za razvoj gelata dogodio se 1686. godine kada je Francesco Procopio dei Coltelli uspeo da napravi prvu mašinu za proizvodnju sladoleda.

Naime, ovaj sicilijanski ribar u Parizu je otvorio prvi kafić pod nazivom “Café Procope”.

Kafić je ubrzo postao jedno od najslavnijih mjesta okupljanja književne elite u Francuskoj, a u njemu je upravo služen gelato.

Gelato je osvojio cijeli svijet

gelato sladoled podgorica

Francescova mašina za sladoled omogućila je da gelato postane dostupniji običnim ljudima.

Umjetnost tradicionalnog stvaranja gelata prenošena je sa oca na sina.

20-ih i 30-ih godina prošlog veka mnogi proizvođači počeli su da emigriraju prenoseći svoje umijeće pravljenja gelata širom svijeta.

Danas, ne morate da odlazite čak do Italije kako biste uživali u čarobnim gelato porcijama.

Elitni restoran Alchemist koji se nalazi u jednom od najekskluzivnijih poslovnih objekata u Podgorici, Capital Plaza, u svojoj ponudi ima gelato spremljen po tradicionalnoj recepturi.

Doživite duh Italije u srcu Podgorice zahvaljujući restoranu Alchemist!

Mjesto dobrog ukusa

Restoran Alchemist

Koncept atraktivnog i moderno uređenog hedonističnog prostora i originalne mediteranske kuhinje odiše tradicionalnom crnogorskom gostoljubivošću, što daje dobar povod da nam dođete u posjetu.

Budimo u kontaktu

Pošaljite nam poruku

Ukoliko imate neko pitanje za nas, sugesiju, pohvalu ili kritiku slobodno nam pišite, a mi ćemo vam u najskorijem mogućem roku odgvoriti.

Više sa našeg bloga

Ostavite komentar