Originalni italijanski sladoled u restoranu Alchemist

2 Comments

Italijanski sladoled je omiljena poslastica ne samo tokom vrelih ljetnjih dana već čitave godine.

Posle pitanja “Koji ti je omiljeni sladoled?”, najčešće slijedi “Zašto slodoled iste vrste ima različit ukus?“.

Naime, recept je veoma jednostavan. U osnovi to je krem koji se sastoji od mlijeka, šlaga, šećera i žumanaca. Njihovim miješanjem, a zatim i hlađenjem dobija se glatka tekstura svima dobro poznata.

Ipak, nije sve tako prosto. Jer, italijanski sladoled je za mrvicu drugačiji od ostalih. Kada ga jednom probate nećete poželjeti nikada više ni jedan drugi da okusite. Pa se zato mnogi pitaju: Koja je to tajna koja ovaj ledeni užitak čini tako lijepim da nam pri prvom ukusu mami osmijeh na lice?

Italijanski sladoled je više od obične poslastice

Gelato, kako se i zove čuveni italijanski sladoled naziv je dobio od italijanske riječi gelare, što znači “zamrznuti”. On, zapravo, nije u potpunosti sladoled kakvim ga mi zovemo.

Italijanski sladoled

Originalni recept za italijanski sladoled čine mlijeko, jaja i šećer. Autentičnost se dobija u manjoj masnoći namirnica, koje su visokog kvaliteta. Takođe, tradicionalno pravljenje podrazumijeva da se sastojci miješaju mnogo manjom brzinom kako bi dobili manje “prozračnu” smjesu.

Upravo ova specifičnost donosi gustu teksturu i intenzivnije arome od onih na koje smo navikli kod običnog sladoleda.

Italijanski sladoled se služi na nešto višoj temperaturi, omogućavajući na taj način da različiti ukusi dođu do izražaja.

Italijanski sladoled ima dugu tradiciju

Iako je zapisano da se još rimski imperator Neron sladio mješavinom leda i voćnih sokova, tačan nastanak nije poznat.

Italijanski sladoled

Za italijanski sladoled se vezuju brojni mitovi sa vrlo malo dokaza koji bi ih potkrijepili. Prema nekim izvorima, potiče od poslastice koja je u drevnom Rimu i Egiptu pravljena od snijega i leda spuštenih sa vrhova planina i čuvana ispod zemlje.

Drugi istoričari naglašavaju da je prvi pravi recept za sladoled u Evropu donio sa putovanja po Kini Marko Polo. Čuveni istražitelj iz Venecije upoznao se na ulicama Pekinga sa prodavcima koji su na ručnim kolicima prodavali poslastice od smrznutog mlijeka. Ledini ukus mu se dopao, te je poželio da se razvije i u Veneciji.

Bez obzira kako je nastao, jedno je sigurno – italijanski sladoled je dugo bio poslastica rezervisana samo za elitu. Zahvaljujući čarobnom ukusu i danas se smatra božanskim užitkom!

Italijanski sladoled se pravi isključivo od svježih sastojaka

Italijanska kuhinja je prepoznatljiva po upotrebi svježih namirnica. U tome se ne izdvaja ni njihov sladoled.

U stvari, prirodni i kvalitetni sastojci su ključni za dobar ukus. To znači malo ili nimalo dodataka veštačke boje. Samim tim, italijanski sladoled se razlikuje i po boji od običnih vrsta. Ona je punog intenziteta zbog bogate teksture ali nije neprirodna koja “bode” oči svojim veštačkim sjajem.

Italijanski sladoled je zdraviji od običnog

Ukoliko ne možete da odolite ukusnom italijanskom sladoledu, a bojite da ne dodate koji kilogram viška, budite bez brige. Ova poslastica je zdravija od drugih. Tako na primjer porcija gelata od vanile sadrži 90 kalorija, 3 grama masti i 10 grama šećera, dok porcija običnog sladoleda od vanile ima125 kalorija, 7 grama masti i 14 grama šećera.

Italijanski sladoled

Originalni italijanski sladoled spremljen po tradicionalnoj recepturi možete pronaći i u srcu Podgorice.

Restoran Alchemist je pravo mjesto dobre hrane, opuštene atmosfere i prijatnog osoblja te će učiniti da sva vaša čula uživaju.

 

Mjesto dobrog ukusa

Restoran Alchemist

Koncept atraktivnog i moderno uređenog hedonističnog prostora i originalne mediteranske kuhinje odiše tradicionalnom crnogorskom gostoljubivošću, što daje dobar povod da nam dođete u posjetu.

Budimo u kontaktu

Pošaljite nam poruku

Ukoliko imate neko pitanje za nas, sugesiju, pohvalu ili kritiku slobodno nam pišite, a mi ćemo vam u najskorijem mogućem roku odgvoriti.

Više sa našeg bloga

Ostavite komentar