Prva jutarnja kafa u restoranu Alchemist

1 Comment

Kafa je, za mnoge, magično piće. Čarobni miris koji se širi stanom ujutru predstavlja najljepše buđenje. Zapravo, uz prvu jutarnju kafu sve obaveze koje nam predstoje deluju lakše.

Kafa je napitak koji povezuje porodicu, jer čini neobavezne razgovore jedinstvenim. Bez nje ne možemo da zamislimo subotnja prijepodneva sa prijateljima u omiljenom kafiću, ali ni početak noćnog provoda. Čini se da je kafa ušla u svaki dio našeg života ispunjavajući ga najdivnijim ukusom, koji se ne može uporediti ni sa čim sličnim.

Kafa

U čemu je moć ovog malenog zrna otkriva vam restoran u Podgorici, Alchemist.

Kafa ima dugu tradiciju

Legenda govori da je kafu otkrio pastir iz Etiopije. Njegovo stado koza postajalo bi „živahnije“ kada bi pojele nepoznate bobice, te je on odlučio da ubere biljku i odnese je sveštenicima u obližnji manastir. Uvidjevši blagotvorni efekat crvenih bobica sveštenici su od njih počeli da prave napitak koji im je omogućavao da više sati provedu u molitvi, a da ne zaspu.

Iako ova priča nema istorijsku potvrdu, jedno je sigurno – kafa dolazi iz istoimene oblasti u Etiopiji. U početku su je afrički domoroci koristili kao hranu. Naime, oni su zrna kafe miješali sa začinima, vodom i životinjskom mašću i pravili energetske kuglice. Od kafe su pripremali i specifična vina, po kojima je Etiopija stotinama godina bila poznata u svijetu.

Sa afričkog kontinenta kafa je u 9. vijeku prešla na Arapsko poluostrvo. Vrlo brzo grad Moka je postao centar trgovine kafom, odakle dolazi čuvena Moka. Tajnu gajenja Arapi su dugo čuvali, a za svaki pokušaj krijumčarenja određivana je smrtna kazna.

Tek u 16. vijeku Sirijci su kafu donijeli u Carigrad, odakle je ona u kratkom vremenu osvojila čitavu Evropu. U tom periodu je nastao i ritual ispijanja kafe u lokalima u kojima je služeno samo piće. Kada je 1765. francuski preduzetnik Boulanger u Parizu otvorio prvi restoran, kafa se našla na njegovom meniju, postavši dio socijalne kulture.

Kafa u restoranu Alchemist – umjetnost spremanja

U modernom svijetu u kome svako živi brzo, kafa je pravi poziv da na trenutak zastanemo. I dok se ovaj kratki odmor u Italiji pije u jednom dahu, obično s nogu, kod nas ona se gustira lagano, uživajući u svakom gutljaju.

Savršen spoj espressa iz Italije i domaće, turske kafe nudi vam najbolji restoran u Podgorici, Alchemist. Prijatna atmosfera u njemu i opijajući miris koji širi prva jutarnja kafa čine ugođaj za sva vaša čula, dok dragocjeni trenuci mira deluju opuštajuće. Pa ne čudi što mnogi svoj dan počinju, upravo, u Alchemistu, jer raznovrsni doručak u restoranu i bogata aroma kafe daju energiju za savladavanje svih zadataka.

Kafa

Kafa je obavezna i za svaki poslovni ručak kao savršeni finiš uspješnog sastanka u restoranu uz degustiranje omiljene poslastice.

Takođe, kafa je okrepljujući napitak brojnim turistima. Umorni od razgledanja grada ili šopinga u Delti, potražiće predah u restoranu Alchemist. Od homemade kafe, preko zavodljivog cappuccina, pa do specijaliteta poput baileys kafe, latte caramel ili prepoznatljive irish kafe – svako će ovdje pronaći svoj omiljeni napitak. Za goste koji izbjegavaju kofein, tu je poseban Decaf ukus.

Da li je kafa zdrava?

Kafa je predmet mnogih rasprava već dugi niz godina. Poslednja studija je „razbila“ sve mitove o njenom štetnom dejstvu.

Potvrđeno je da kafa sprječava pojavu kamena u žuči, smanjuje rizik od moždanog udara za 19 odsto, a ima i zaštitnu ulogu za maligne bolesti. Kao važan antioksidant, ona usporava starenje i jača čitav imuni sistem.

Najbolji restoran u Podgorici

Iskoristite svoju pauzu na pravi način – posjetite restoran Alchemist i probajte najbolju kafu u gradu.

 

Mjesto dobrog ukusa

Restoran Alchemist

Koncept atraktivnog i moderno uređenog hedonističnog prostora i originalne mediteranske kuhinje odiše tradicionalnom crnogorskom gostoljubivošću, što daje dobar povod da nam dođete u posjetu.

Budimo u kontaktu

Pošaljite nam poruku

Ukoliko imate neko pitanje za nas, sugesiju, pohvalu ili kritiku slobodno nam pišite, a mi ćemo vam u najskorijem mogućem roku odgvoriti.

Više sa našeg bloga

Ostavite komentar