Kokteli u restoranu Alchemist

1 Comment

Kokteli predstavljaju umjetnost kombinovanja pića.

Spremljeni od dva ili više pića, izmućkani, šareni ili jednobojni, ukrašeni voćem ili čuvenim kišobrančićima – kokteli su neodoljivi. Inspirisali su brojne pisce i slikare, svjetske vođe, ali i filmove, pa možemo slobodno da kažemo da su postali jedinstvena subkultura savrjemenog društva.

Svojim čarobnim ukusom i privlačnim izgledom kokteli su, uz vino, omiljeno piće mladima širom svijeta. Te ne čudi što bez njih ne mogu da prođu žive svirke u Podgorici.

Kokteli

Kako je nastalo ovo neobično piće otkriva vam restoran u Podgorici Alchemist.

Da li kokteli, zaista, dolaze iz Amerike?

Amerikanci sebi pripisuju zasluge za stvaranje koktela. Kao dokaz za to navodi se kuvar iz 1540. godine u kome se pominje piće pod imenom Julep. Prema drugoj priči kokteli su proistekli iz borbe pijetlova. Naime, nakon završetka borbe na slavlju su se pila miješana pića. Čaše su se praznile iznad pijetlovih repova uz rečenicu “Na pijetlov rep“. Odatle potiče i naziv – cock znači pijetao, a tail je rep.

Međutim, Britanci osporavaju tvrdnje da su kokteli nastali na američkom kontinentu. Oni ističu da je prvi koktel napravljen u Londonu 1688. godine tako što je irski ili njemački emigrant pomiješao engleski džin s francuskim ili italijanskim vermutom.

Pojedini, pak, tvrde da kokteli vode porijeklo od engelskog piva. Odnosno, od pića koje je spremano u Engleskoj u 17. i 18. vijeku. Cok’s ale (pijetlovo pivo) je pravljeno od kuvanog pileta sa začinima koje je stavljano u platnenu vreću, a zatim potapano u bačvu engleskog piva na 10 dana. Ovako dobijeno pivo imalo je nevjerovatan ukus, pa je postupak miješanja nastavio da se usavršava i u narednom vijeku stvarajući sasvim nove forme.

Iako se ne zna tačno kada i gdje su nastali kokteli, jedno je sigurno. Naziv za ovo piće prvi put je upotrebljen 1806. u jednom američkom magazinu, a odnosio se na mješavinu alkohola, soka i različitih aroma.

Moderni kokteli nastali su u 19. vijeku

Kokteli kakve danas poznajemo potiču s kraja 19. vijeka. Prvi je napravljen u Kaliforniji 1862. godine. Bio je to Martini. Prvobitno je recept uključivao burbon viski, šećer, pelinkovac, maraskino višnju i soda vodu. Vrijemenom je dobio današnji spoj džina i vermuta, sa dodatkom masline.

Pravi bum kokteli su doživjeli u vrijeme prohibicije. Da bi se konzumiranje alkohola sakrilo, miješan je sa sokovima. Tada su i nastali, danas, popularni Margarita, Bloody Mary, Long Island i mnogi drugi.

Svjetski poznati kokteli u restoranu Alchemist

Egzotični koktel i bašta restorana su sinonim za hedonizam. Jer ništa nas ne može dobro osvježiti u ljetnjim danima od ovog magičnog pića.

Međutim, kokteli su mnogo više od napitka u vrelim mjesecima. Oni su izraz ličnog ukusa i stila, jer izbor omiljenog može otkriti karakter osobe.

Kokteli

Uživanje u koktelu počinje i prije prvog gutljaja. Zapravo, ono dolazi već pri gledanju iskusnog barmena kako vješto miješa pića. Skladna kombinacija boja od koje ne možete da odvojite pogled prerasta u pravu simfoniju ukusa prilikom ispijanja. Zato se opravdano kaže da su kokteli kratki predah od stresa kojim počinje noćni život u Podgorici, a najbolje među njima ćete pronaći u ekskluzivnom restoranu Alchemist.

Mnogi stručnjaci smatraju da je Mojito najbolji koktel na svijetu. Omiljeno piće Ernesta Hemingveja nastalo je prema moreplovcu Frensisu Drejku. Jedinstvena aroma nastaje miješanjem bijelog ruma, sode, limete, žutog šećera i listova nane.

Klasiku donosi Margarita, izmišljena specijalno za glumicu Mardžori King. Dok nekrunisani kralj među koktelima, Martini predstavlja nesvakidašnju eleganciju kako izgledom tako i kombinacijom. Vinston Čerčil, Hari Truman, F.S. Ficdžerald samo su neki iz svijeta elite koji su obožavali ovo piće.

Naravno, svim damama prva asocijacija na Cosmopolitan je serija “Seks i grad“. Vjerovali ili ne, trendseterski koktel današnjice nastao je krajem 19. vijeka na proslavi koju je organizovala Čerčilova majka! Za dame koje nisu ljubiteljke votke na kojoj se bazira Cosmopolitan, tu je Pina colada. Slatki koktel sa rumom, kokosom i ananasom odvešće vas pravo na Havaje.

Dozu glamura u večernjem izlasku pružaju kokteli sa pjenušavim vinima. Među njima posebno se izdvajaju Bellini, Mimosa, Kir royal.

Kokteli

Ukoliko želite da probate vrhunske koktele spremljene od strane profesionalnih barmena posjetite restoran Alchemist.

Mjesto dobrog ukusa

Restoran Alchemist

Koncept atraktivnog i moderno uređenog hedonističnog prostora i originalne mediteranske kuhinje odiše tradicionalnom crnogorskom gostoljubivošću, što daje dobar povod da nam dođete u posjetu.

Budimo u kontaktu

Pošaljite nam poruku

Ukoliko imate neko pitanje za nas, sugesiju, pohvalu ili kritiku slobodno nam pišite, a mi ćemo vam u najskorijem mogućem roku odgvoriti.

Više sa našeg bloga

Ostavite komentar