Mediteranska hrana

2 Comments

Mediteranska hrana označava posebnu kulturu pravljenja i uživanja u jelima, koja se razvila u krajevima uz obalu Mediterana.

Ovaj vid ishrane postoji još prije Nove ere, ali ideja o razvijanju mediteranske kuhinje potiče iz knjige kulinarskog pisca Elizabeth David koja nosi naziv “Knjiga Mediteranske hrane”.

Mediteranska hrana predstavlja poseban način života u kom se divni ukusi spajaju sa dobrim zdravljem

Nasuprot takozvanom “zapadnom” jelovniku koji je poznat po vrlo kaloričnim obrocima sa vrlo malo povrća i voća, mediteranska hrana se oslanjanja na namirnice biljnog porijekla. To su pre svega povrće, voće, orasi, masline, maslinovo ulje, zajedno sa nekim vrstama sira, ribom, plodovima mora, živinskim mesom, jajima i crnim vinom.

Mediteranska hrana

Ove namirnice čine osnovu zdravog života, na koje su ukazali naučnici, kada su nakon Drugog svjetskog rata posjetili Krit i bili iznenađeni što su siromašni stanovnici ovog ostrva u prosjeku zdraviji i dugovječniji nego Englezi i Amerikanci.

To su pripisali specifičnom načinu njihove ishrane, pa je tako i nastao izraz “Mediteranska hrana“.

Međutim, mediteranska ishrana ne podrazumijeva samo jelovnik.

UNESCO opisuje gotovo idealizovani način života koji ne može da se poveže ni sa jednim savremenim društvom. On podrazumeva gostoljubivost, dobre komšijske odnose, vrijednosti interkulturnog dijaloga i kreativnosti, kao i način života koji poštuje različitost.

Upravo zato, UNESCO je 2010. godine, mediteransku ishranu proglasio nematerijalnim kulturnim nasljeđem čovječanstva.

Mediteranska hrana je bogata raznovrsnim jelima

Mnoštvo sastojaka koji se koriste u pripremi mediteranskih jela donose savršen balans ukusa u samo jednom zalogaju.

Mediteranska hrana

Tradicionalna mediteranska hrana sadrži sve dijelove menija. Počev od divnih salata,  zatim su tu supe i čorbe gdje se posebno izdvaja minestrone – gusta supa napravljena od povrća, kao što su pasulj, luk, celer, šargarepa, paradajz uz dodatak tjestenina ili pirinča, ponekad oboje. Ona predstavlja idilični uvod u predjela koja slijede.

Alchemist, restoran u Podgorici, je prepoznatljiv po mediteranskoj kuhinji, te u ovoj oblasti menija možete pronaći vrhunska predjela kao i razne vrste sireva, antipasto spremljen od grilovanog mediteranskog povrća, gambore sa povrćem u tempuri, školjke kapice poznate pod nazivom San Žak i još mnogo drugih koji će zadovojiti različite ukuse.

Mediteranska hrana

Riba i morski plodovi čine centralni dio kao i tjestenina, koja je nekada bila manje predjelo, a sada se servira kao glavno i to u prepunim tanjirima iz kojih se šire neodoljivi mirisi.

Naravno, najbolja domaća pašta, rižoto i riblji specijaliteti nalaze se na glavnom meniju restorana Alchemist.

Pored raznovrsnosti, dodatna prednost po kojoj se ovaj restoran izdvaja jeste vegetarijanska i veganska mediteranska hrana. Ona je u jelovniku posebno označena radi bolje preglednosti ljudima koji imaju poseban režim ishrane.

Uz ova vrhunska jela savršeno se uklapa domaći hljeb, kao i  focaccio, tostirani hljeb, preliven najkvalitetnijim maslinovim uljem, morskom solju i mediteranskim začinima.

 

Po tradiciji, uz mediteranske obroke obavezno je vino u manjim količinama koje je dobro za kardiovaskularni sistem.

Zaštitni znak mediteranske kuhinje je maslinovo ulje

Mediteranska hrana ne poznaje konzervanse!

 Prilikom pripremanja jela uvijek se koriste sezonske i svježe namirnice, a maslinovo ulje ulazi u sastav gotovo svih obroka. U pitanju nije bilo koje maslinovo ulje, već ekstra djevičansko. Ono može biti svježe, kao preliv za salatu ili marinadu, a zbog visoke tačke dimljenja (iznad 210 stepeni Celzijusovih), ovo ulje zadržava hranljive sastojke i prilikom kuvanja i pečenja.

Mediteranska hrana je najzdravija!

Istraživanja su pokazala da tradicionalna mediteranska hrana ne samo da pruža vitalnost i zdravu težinu, već smanjuje i rizik od srčanih bolesti, karcinoma, dijabetesa, Parkinsonove i Alchajmerove bolesti.

Samim tim, ona objezbeđuje duži život. Pojedine studije su pokazale da ovakav način ishrane aktivira enzim koji sve ćelije u organizmu održava mnogo duže mladim. To znači da mediteranska hrana usporava starenje organizma i čini nas mladim dugi niz godina.

Posjetite nas i uživajte u vrhunskim mediteranskim zalogajima naše kuhinje.

Mjesto dobrog ukusa

Restoran Alchemist

Koncept atraktivnog i moderno uređenog hedonističnog prostora i originalne mediteranske kuhinje odiše tradicionalnom crnogorskom gostoljubivošću, što daje dobar povod da nam dođete u posjetu.

Budimo u kontaktu

Pošaljite nam poruku

Ukoliko imate neko pitanje za nas, sugesiju, pohvalu ili kritiku slobodno nam pišite, a mi ćemo vam u najskorijem mogućem roku odgvoriti.

Više sa našeg bloga

Ostavite komentar