Mediteranska kuhinja – Blagodeti za organizam

2 Comments

Mediteranska kuhinja predstavlja savršen spoj znanja i vještina koji povezuju ovaj čarobni kraj sa najukusnijom trpezom. Ona uključuje ne samo pripremu i uživanje u slasnim zalogajima već i način uzgoja usjeva, žetvu, ribolov, konzerviranje hrane i sve druge vidove njene obrade.

Po čemu je mediteranska kuhinja tako posebna otrkiva vam restoran u Podgorici, Alchemist.

Iako postoji još od praistorije, mediteranska kuhinja je priznata tek u 20. vijeku

Mediteranska kuhinja kao nutricionistički model sa područja Sredozemlja očuvan je vijekovima. Međutim, prvi put ju je opisao američki doktor i nutricionista Ancel Keys sredinom 20. vijeka. Na njegovu inicijativu mediteranska kuhinja je uvrštena u “Studiju sedam zemalja”.

Naime, nakon Drugog svjetskog rata naučnici su prilikom posjete Kritu bili iznenađeni kako su siromašni stanovnici ovog ostrva dugovječni. Svojevrsni paradoks je pokazao da su oni otporniji od kardiovaskularnih bolesti u odnosu na stanovnike Amerike iako obilno konzumiraju masnoće.

Otkriveno je da tajna njihovog dobrog zdravlja leži upravo u specifičnim namirnicama. Ovaj stav najbolje je objasnio Dr Walter Willett sa Harvarda 1990. godine. U svojoj knjizi on je istakao da mediteranska kuhinja podrazumijeva hranu biljnog porijekla, svježe voće kao desert, maslinovo ulje kao osnovni izvor masnoća. Riblji specijaliteti, piletina i vino se konzumiraju u umjerenim količinama, dok crveno meso veoma rijetko.

Mediteranska kuhinja

Na taj način udeo masti je od 25 do 35 odsto, od čega je iznos zasićenih svega 8 odsto, te ne čudi što je ovu kuhinju UNESCO priznao kao autentičnu i važnu za čovječanstvo. I uvrstio je u nematerijalna dobra.

Mediteranska hrana je eliksir zdravlja

Mediteranska kuhinja je, zapravo, veoma jednostavna. Jela se spremaju samo od nekoliko sastojaka, koji moraju biti svježi i karakteristični za mediteranski region. Namirnice se ne prerađuju, već se koriste isključivo sezonske.

Mediterska kuhinja propisuje pet odbroka tokom dana, a njihova glavna karakteristika je umjerenost. Na taj način organizam dobija sve potebne nutrijente, a održava zdravu tjelesnu masu. Takođe, u ovoj ishrani šećer se dobija iz svježeg voća i voćnih poslastica, dok jaki kolači od čokolade i putera rijetko se mogu naći na trpezi.

Riba i morski plodovi za srce i mozak

Istraživanja su pokazala da meditarska jela direktno utiču na koeficijent inteligencije, a rizik od srčanih bolesti može biti smanjen za čak 40 odsto.

Takođe, mediterska kuhinja sprječava razvoj karcinoma, dijabetesa, Parkinsonove i Alchajmerove bolesti, pa čak i psihičkih poremećaja kao što je depresija.

Mediteranska kuhinja

S obzirom da je bazirana na lisnatom, zeleno povrću, maslinovom ulju i ribi veoma je bogata antioksidantima. Njihov blagotvorni efekat djeluje na čitav organizam usporavajući proces starenja, te tijelo ostaje vitalno, a koža mlada i blistava tokom godina života.

Ne morate ići na primorje da biste probali mediteransku kuhinju

Vjerovali ili ne, najbolje mediteranske specijalitete možete pronaći u samom srcu Podgorice. U najekskluzivnijem poslovnom objektu Capital Plaza smješten je mediteranski restoran Alchemist.

Na njegovom bogatom meniju dominiraju vrhunska mediterska jela koja će zadovoljiti ukuse i najprobirljivijih nepca. Pored hladnog predjela od vrhunskih sireva i lososa, ovdje možete probati i najbolja topla predjela sa gamborima i čuvenim San Žak školjkama. Naravno, za ljude koji preferiraju vegetarijanska jela preporučujemo Antipasto vegetariano.

Nakon savršenog uvoda kao glavno jelo možete izabrati neodoljivi rižoto ili domaću paštu spremljenu po tradicionalnoj recepturi. Centralno mjesto u meniju, po kome se ovaj elitni restoran izdvaja od drugih jesu najbolji riblji i morski specijaliteti.

Mediteranska kuhinja

Počev od grilovane hobotnice i gambora, školjki, preko fileta brancina, pa do Mediterano ražnjića koji predstavlja savršen miks morskih plodova. Za prave gurmane posebno zadovoljstvo dolazi u ribi pečenoj u krupnoj soli i ribi iz pećnice Siciliana.

Posjetite restoran Alchemist i uvjerite se sami zašto nosi epitet mjesta potpunog užitka.

 

Mjesto dobrog ukusa

Restoran Alchemist

Koncept atraktivnog i moderno uređenog hedonističnog prostora i originalne mediteranske kuhinje odiše tradicionalnom crnogorskom gostoljubivošću, što daje dobar povod da nam dođete u posjetu.

Budimo u kontaktu

Pošaljite nam poruku

Ukoliko imate neko pitanje za nas, sugesiju, pohvalu ili kritiku slobodno nam pišite, a mi ćemo vam u najskorijem mogućem roku odgvoriti.

Više sa našeg bloga

Ostavite komentar