Morski plodovi – Najukusniji zalogaji u restoranu Alchemist

6 Comments

Morski plodovi su najcenjeniji specijaliteti.

Iako su riblji specijaliteti prva asocijacija za ljetovanje na moru, morski plodovi, obuhvataju i školjke, rakove, mekušce. Bogat izbor pruža neograničene mogućnosti za pripremu.

Gotovo da nema restorana u svijetu koji na svom meniju nema neko jelo sa morskim plodovima. Ipak, oni se češće vezuju za primorska mjesta i zemlje koje izlaze na more, jer samo tamo možete biti sigurni da ćete dobiti kvalitetne i svježe namirnice za pripremu.

A upravo su takvi morski plodovi po kojima je restoran u Podgorici Alchemist prepoznatljiv.

Morski plodovi se koriste od davnina

Još su ljudi u prastoriji sakupljali, obrađivali i konzumirali plodove mora. O tome govore crteži na zidovima pećina.

Starim Egipćanima oni su bili glavna hrana. Čak su i svoje grobnice ukrašavali motivima iz ribolova koji je predstavljao neku vrstu zabave. U Grčkoj morski plodovi su varirali u skladu sa bogatstvom i lokacijom stanovništva. Najčešće su upotrebljavani soljeni.

U Srednjem vijeku širok sprektar mekušaca, uključujući ostrige i dagnje, bili su veoma skupi te su ih u ishrani koristili samo najbogatiji staleži.

Morski plodovi predstavljaju nepresušan izvor inspiracije domaćim i stranim gastronomima

Morski plodovi

Morski plodovi, baš kao i salate, spadaju u lagane obroke idealne za tople ljetnje dane. Međutim, zbog izuzetnog značaja za zdravlje čovjeka ljekari preporučuju da ih treba jesti bar jednom nedjeljno tokom čitave godine.

Oni pružaju bezbroj mogućnosti u zavisnosti od toga da li ih servirate kao predjelo, čorbu, glavno jelo ili salatu.

Dok se uz kombinaciju pravih začina dobija sasvim novi, neodoljivi ukus kome je teško odoljeti. A da bi sve arome došle do izražaja treba ih prepustiti vještim rukama iskusnih kuvara.

Upravo takve možete naći u restoranu Alchemist. Ovaj eskluzivni objekat je pravi sinonim za hedonizam, gdje glavni dio kada je u pitanju mediteranska hrana čine morski plodovi.

Lignje i hobotnice kao morski plodovi

Morski plodovi

Čak 80 odsto mesa lignje je jestivo. Njegova upotreba reguliše nivo šećera u krvi. Vitamin B2, koji se nalazi u ovim morskim plodovima, leči migrene, dok selen pomaže pri stvaranju crvenih krvnih zrnaca.

Da ne bi bile žilave, lignje treba pripremiti na adekvatan način. Savršen ukus dobija se pripremom na žaru kakav se nudi u restoranu Alchemist. Uz prilog od krompira i blitve slasne zalogaje zalijte bijelim vinom – Jacob’s Creek Chardonnay, Kutjevo Graševina de Gotho ili Zenta Chardonnay.

Meso hobotnice je bogato gvožđem, kalijumom i taurinom koji utiču na rast mišića, snižavaju holesterol i pospešuje funkcije nervnih ćelija. U restoranu Alchemist možete je naći grilovanu uz miks salatu.

Morski plodovi

Ukoliko želite da probate nešto posebno tu je Mediterano ražnjić. Ovaj specijalitet donosi obilje morskih plodova – gambore, hobotnice, lignje, sipu i lososa. Stručnjaci preporučuju da se lignja konzumira uz suva bijela vina kao što Kozlović Malvazija i Aleksandrović Trijumf Barrique.

Gambori kao morski plodovi

Gambori sadrže male količine zasićenih masnih kiselina i obiluju omega-3 kiselinama. Te, snižavaju loš, a povećavaju dobar holesterol, štite arterije i sprečavaju pojavu tromba.

Restoran Alchemist misli na zdravlje svakog gosta. Zato su se na njegovom meniju našli gambori u različitim varijantama – počev od toplog predjela (Tempura gambori), preko salate (Alchemist salata) pa do rižota sa ovim morskim plodovima.

Ljeto na moru ne može da prođe bez ukusa rižota sa kozicama. Dok, za pravi egzotični doživljaj, probajte neodoljivo špansko jelo! Paelja u restoranu Alchemist se sprema po tradicionalnoj recepturi i, pored plodova mora, sadrži i piletinu, kobasicu, mix povrća i safran.

Neka romantična večera u restoranu Alchemist protekne uz prijatnu atmosferu i ukusne plodove mora. Sigurni smo da će ova kombinacija oduševiti vašu voljenu osobu.

Mjesto dobrog ukusa

Restoran Alchemist

Koncept atraktivnog i moderno uređenog hedonističnog prostora i originalne mediteranske kuhinje odiše tradicionalnom crnogorskom gostoljubivošću, što daje dobar povod da nam dođete u posjetu.

Budimo u kontaktu

Pošaljite nam poruku

Ukoliko imate neko pitanje za nas, sugesiju, pohvalu ili kritiku slobodno nam pišite, a mi ćemo vam u najskorijem mogućem roku odgvoriti.

Više sa našeg bloga

Ostavite komentar