Pačetina u restoranu Alchemist

No Comments

Pačetina je veoma cijenjena u svijetu kulinarstva.

Iako su vrhunski specijaliteti spremljeni, upravo, od ovog mesa, ona se, nažalost, veoma rijetko sreće na menijima restorana u našoj zemlji. Što je jedan od razloga njene male zastupljenosti u ishrani.

Pačetina

S obzirom da je reč o pravom delikatesu, gurmani naglašavaju da pačetina pruža ugođaj za sva vaša čula. Sljedeći svjetske trendove Alchemist je za svoje goste pripremio najbolja jela od pačijeg mesa. Čime je još jednom potvrdio zašto baš on važi za najbolji restoran u Podgorici.

Pačetina se u davna vremena smatrala hranom Bogova

Mnogo prije nego što je pileće meso postalo omiljeno mnogim ljudima širom svijeta, na trpezi je vladala pačetina.

Istorijski zapisi govore da su Kinezi prvi počeli uzgoj pataka prije 4.000 godina. Samim tim i prvi su ih uveli kao jelo. Iz Kine, pačetina je osvojila najpre Egipat, a zatim i Stari Rim gdje je dobila karakteristični način pečenja.

U Srednjem vijeku pačetina je postala jelo bogatih društvenih slojeva. Koliki je njen značaj bio u to doba najbolje govori duga tradicija organizovanja lova na divlje patke.

U početku, patke su gajene isključivo zbog mesa koje je smatrano najukusnijim. Da bi od 19. vijeka počela upotreba i njihovih jaja u pripremi jela.

Zašto je pačije meso posebno?

Iako su riblji specijaliteti, prema mišljenju mnogih, najzdraviji, zapravo je to pačetina, jer sadrži malu količinu masti i kalorija. Čak i kada se uporedi sa drugim živinskim mesom taj nivo je znatno niži.

Pačije meso je odličan izvor selena i cinka, koji podstiču metabolizam i jačaju imuni sistem. Samim tim čine organizam otpornijim na mnoge bolesti i obezbeđuju lakše zarastanje rana. Dok gvožđe osigurava dovoljan broj crvenih krvnih zrnaca, tj. sprečavaju pojavu anemije.

Pačetina je bogata niacinom – vitaminom B3. On pomaže debelom crijevu da apsorbuje krajnje proizvode ugljenih hidrata, proteina i masti. Samo 100 grama ovog mesa sadrži dovoljne dnevne potrebe za vitaminom B3. Pa njegovim redovnim konzumiranjem čovjek održava normalno funkcionisanje svog digestivnog sistema.

Vjerovali ili ne, pačetina je svojevrsni antioksidant. Zahvaljujući sposobnosti hidratacije, ona daje koži prirodnu elastičnom i sjaj. Te je preporučljiva damama koje žele da sačuvaju mladolik izgled.

Pačetina

Iako je „siromašna“ mastima, jela od pačetine imaju dovoljnu količinu proteina, tako da pružaju potrebnu energiju za svakodnevne aktivnosti. U zimskim danima predstavljaju najbolji način da se ugrijejete, jer podižu temperaturu tijela. Dok tokom ljetnjih mjeseci je savršeni izbor kao ručak ili večera u restoranu, zbog lagane teksture.

Snažan ukus i sočna aroma

Priprema pačetine je pravi izazov. Restoran Alchemist u svom timu ima iskusne kuvare dorasle ovom zadatku. Te ćete u prijatnom ambijentu moći da uživate u sočnim zalogajima pačijeg mesa koji se tope u ustima.

Kako pačetina spada u crveno meso, svoj obrok obavezno upotpunite čašom pitkog crvenog vina, kao što su Kovačević Aurelius, Radovanović Cabernet, Aleksandrović Rodoslov ili, pak, neprevaziđeni domaći Plantaže Vranac Barrique.

Pačetina

Ukoliko želite da probate najukusniju pačetinu posjetite  restoran u Podgorici, Alchemist. A naša preporuka su pačije grudi dimljene na lavandi.

 

Mjesto dobrog ukusa

Restoran Alchemist

Koncept atraktivnog i moderno uređenog hedonističnog prostora i originalne mediteranske kuhinje odiše tradicionalnom crnogorskom gostoljubivošću, što daje dobar povod da nam dođete u posjetu.

Budimo u kontaktu

Pošaljite nam poruku

Ukoliko imate neko pitanje za nas, sugesiju, pohvalu ili kritiku slobodno nam pišite, a mi ćemo vam u najskorijem mogućem roku odgvoriti.

Više sa našeg bloga

No Comments

Ostavite komentar