Vrhunski sirevi u restoranu Alchemist

No Comments

Sirevi se proizvode u različitim oblicima, teksturama i ukusima. Gotovo da nema zemlje koja nema svoju karakterističnu vrstu.

Dobijaju se koagulacijom bjelančevina iz mlijeka. Najčešće je to kravlje, ovčije i kozije mlijeko u koje se dodaje sirilo. Ukus sira zavisi od vrste mlijeka, načina gajenja životinje, načina izrade, vrste bakterija i buđi koje se koriste, ali i od starosti.

Tako da postoje mladi, zreli i stari sirevi. Prema konzistenciji mogu biti posni sirni namazi, meki, polutvrdi, tvrdi, ekstra tvrdi. Dok se u odnosu mliječne količine dijele na posne, malomasne, polumasne, punomasne i ekstra masne sireve.

Sirevi

Sirevi, danas, nisu samo sastavni dio domaće trpeze, već i menija ekskluzivnih ugostiteljskih objekata, a upravo takav je najbolji restoran u Podgorici, Alchemist.

Sirevi su cijenjena namirnica od davnina

Zbog svoje trajnosti, prenosivosti i izuzetne hranljive vrijednosti, sirevi su se konzumirali još u prastaro doba. O tome govore arheološka otkrića pećinskih crteža iz Libijske Saliare oko 5.000. godine prije Nove ere. Na njima je prikazana prerada mleka, dok se u egipatskoj grobnici Horusaha iz 3.000. godine prije Nove ere nalaze obilježja koja upućuju na preradu mlijeka u sir.

Iz Egipta proizvodnja sireva je proširena na Grčku i Rim, gde su postali svakodnevna hrana. U početku su to bili mladi sirevi, a otkrićem sirila nastale se i druge vrste. Prema legendi jedan Arapin dok je putovao pustinjom uvidio je da se mlijeko najbrže zgrušava baz prisustva vlage, pa su iz tog otkrića, odstranjivanjem vlage i soljenjem, nastali tvrdi sirevi.

Italija je poznata po najukusnijim sirevima

Italijanska kuhinja se ne može zamisliti bez pašte, maslinovog ulja, ribljih specijaliteta, domaćeg hljeba, koji se naziva fokača i, naravno, sireva, te ne čudi što upravo iz ove zemlje dolaze najpoznatije vrste.

Čuvena mocarela se smatra kraljicom među sirevima. Pravi se od poluobranog kravljeg mlijeka, kristalno  bijele boje i loptastog oblika. Potiče iz Napulja. Prema legendi nastala je slučajno kada je komadić običnog sira upao u vrelu kipuću vodu. Ovo je najupotrebljavaniji sir za pice i salate, mada se koristi i u drugim jelima, a najbolje se slaže uz suvo vino.

Sirevi

I dok je mocarela kraljica sireva, parmezan je njihov kralj! Pravo ime je Parmiđano Ređano. Ono je zakonom zaštićeno. Te se može koristiti samo za sireve iz Parme, Ređo Emilije, Modene, Bolonje i Mantove. Zri skoro godinu dana, i spada u tvrde sireve karakterističnog ukusa i jarke žute boje. Zahvaljujući njemu domaća pašta ima nevjerovatnu aromu. Uz njega je najbolje degustirati pjenušavo vino.

Gorgonzola dolazi iz Lombardije. Ima jak, pikantni ukus i prošaran je plavo-zelenom plijesni, pa odatle i naziv plavi sir. Ovaj punomasni sir odlično ide uz slatko vino.

Sirevi u restoranu – savršenstvi dodatak svakom jelu

Restorani širom svijeta imaju u nekom obliku sireve u svojoj ponudi.

Kako restoran Alchemist važi za mjesto potpunog užitka, sirevi su u njegovoj ponudi dobili sasvim novi nivo. Ne samo da su obavezni uz doručak, već ih srećemo u najboljim predjelima.

Pravu dobrošlicu elitnog restorana poželeće vam mix sireva, namaz od masline i nezaobilazni njeguški pršut. Za čaroliju ukusa tu je spoj domaćeg dimljenog i njeguškog, italijanske mocarele, grčke fete i francuske kamambere.

Sirevi su obavezni dio laganih salata i pašti u restoranu. Dok slasne zalogaje svojom mekoćom donose u pilećem fileu punjenom mascarpone sirom. Kao i u čuvenoj Larnaka ćuretini koja pruža savršenu kombinaciju naizgled nespojivih namirnica – haloumi sira, chilli paprike i meda.

Sirevi

Pružite svom nepcu pravu simfoniju ukusa, posjetite restoran Alchemist.

Mjesto dobrog ukusa

Restoran Alchemist

Koncept atraktivnog i moderno uređenog hedonističnog prostora i originalne mediteranske kuhinje odiše tradicionalnom crnogorskom gostoljubivošću, što daje dobar povod da nam dođete u posjetu.

Budimo u kontaktu

Pošaljite nam poruku

Ukoliko imate neko pitanje za nas, sugesiju, pohvalu ili kritiku slobodno nam pišite, a mi ćemo vam u najskorijem mogućem roku odgvoriti.

Više sa našeg bloga

No Comments

Ostavite komentar