Sladoledi – Spas u toplim danima

No Comments

Sladoledi predstavljaju djelimično ili potpuno zamrznute poslastice od mlijeka ili mliječnih proizvoda. Zatim, dodataka voća, voćnih aroma, čokolade i drugih ukusa.

Ako postoji jedna vrsta hrane koja je omiljena svim ljudima to su definitivno, sladoledi. Bez obzira da li je u pitanju čuvena gelato porcija ili home made varijanta, jedno je sigurno – ništa ne pruža takvo osvježenje u vrelim ljetnjim danima kao sladoledi.

Sladoledi

Zašto su ovi slatkiši tako posebni otkriva vam restoran u Podgorici, Alchemist

Prvobitno su smatrani luksuzom

Sladoledi svoju priču počinju oko 500. godine prije Nove ere u Ahemenidskom carstvu. Ovaj staropersijski narod je miješao led sa šafranom i voćem kako bi dobio posebno rashlađenu hranu. U isto vrijeme Drevni Grci su u snijeg dodavali med i voće, te ga prodavali na tržnicama u Atini. Koliki značaj su sladoledi imali za Grke govori i podatak da je Hipokrat isticao da oni čuvaju zdravlje. Te je hrabrio svoje pacijente da jedu ledenu poslasticu.

I sam rimski car Neron je volio sladoled. Prema predanju on je uposlio robove da donose snijeg i led sa okolnih planina u Rim. Kuvari su dodavali mlijeko, voćni sok i usitnjeno voće. Ovaj dezert služen je isključivo na bogatim večerama.

Pojedini istoričari smatraju da je sladoled u Evropu donio Marco Polo. Naime, poznati venecijanski istražitelj kod uličnih prodavaca u Pekingu probao je poslasticu od smrznutog mlijeka. Kako mu se ukus dopao, riješio je da recept ponese sa sobom u Italiju.

Iz Italije sladoledi su dospeli do Francuske, zahvaljujući Catherine de Medici. Odnosno, njenom udajom za Henrija II iz Francuske 1533. godine. U narednom vijeku osvojili su i Englesku. Charles I je toliko bio očaran njima da je platio veliku svotu novca kuvaru kako bi zadržao recept u tajnosti.

Krajem 18. vijeka sladoledi su stigli i u Ameriku. Prvi put ih je poslužila predsjednikova žena Dolly Madison na svečanoj večeri u Bijeloj kući.

Sladoledi

Iako odavno sladoledi ne važe za luksuzni proizvod, čarobni ukus koji ostavljaju traje do današnjih dana.

Sladoledi su poziv za zabavu

Sladoledi su poslastica kojoj se prepuštamo bez griže savjesti. Jer, je dokazano da utiču na sva naša čula, popravljajući raspoloženje. Zato ne čudi što su prva pomisao u tužnim trenucima.

Međutim, sladoledi su mnogo više od hrane koja donosi pozitivne misli. Elegantne staklene, porculanske ili keramičke činije u kojima se servijaju najdivnije kugle sladoleda pravi su poziv na druženje. Odlični su dodatak kafi, ali i savršeni finiš romantične vačere u restoranu.

Italijanski sladoled je kralj među slatkišima!

Italijanski sladoledi se svojom specifičnom teksturom izdvajaju od ostalih. Za razliku od drugih vrsta oni sadrže manje vazduha i masti, a više arome, što ih čini gušćim.

Kako je italijanska kuhinja prepoznatljiva po jelima jednostavnih, a kvalitetnih sastojaka, ovaj princip prenet je i na sladoled. Tradicionalna receptura sadrži mlijeko, jaja i šećer. Autentičnost poslastice ogleda se i u načinu pripreme, tj. smjesa se miješa manjom brzinom kako ne bi postala previše “prozračna” kao kod drugih sladoleda. Serviraju se na nešto višoj temperaturi. Čime je omogućeno da različiti ukusi dođu do izražaja.

Sladoledi

Pravi italijanski sladoled našao se na meniju elitnog restorana Alchemist. Nezaboravni voćni ukusi svojim mirisnim aromama nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Klasična vanila se odlično slaže sa svima. Dok za ljubitelje čokolade, tu su lagani slojevi zavodljivog ukusa.

Posjetite restoran Alchemist, jer vas ovdje čeka vaša omiljena kombinacija ledenog dezerta.

 

 

Mjesto dobrog ukusa

Restoran Alchemist

Koncept atraktivnog i moderno uređenog hedonističnog prostora i originalne mediteranske kuhinje odiše tradicionalnom crnogorskom gostoljubivošću, što daje dobar povod da nam dođete u posjetu.

Budimo u kontaktu

Pošaljite nam poruku

Ukoliko imate neko pitanje za nas, sugesiju, pohvalu ili kritiku slobodno nam pišite, a mi ćemo vam u najskorijem mogućem roku odgvoriti.

Više sa našeg bloga

No Comments

Ostavite komentar