Najukusniji vafli – Zasladite sebi dan

No Comments

Vafli su omiljene poslastice mnogim ljudima širom svijeta.

Svima je dobro poznat osjećaj kada vam se jede nešto slatko, a ne znate šta biste. Bogati ukus čokoladne torte, možda, nije pravi izbor za tople sunčane dane. Dok italijanski sladoled nije dovoljan da ugasi želju.

I dok listate meni restorana tragajući za savršenim slatkišem, pogled će vam sigurno privući vafli. Meko i pjenasto tijesto specifičnog izgleda i ukusa asociraće vas na nezaboravna putovanja. Jer, gotovo, u svakoj metropoli možete pronaći ulične prodavce vafli koji su dovoljni da utolite glad tokom obilaska. Druge će, pak, vratiti u bezbrižne dane djetinjstva kada se bakinom kuhinjom širio prepoznatljiv miris omiljene poslastice.

Vafli

U čemu leži magija najukusnijih vafli otkriva vam u ovom blogu restoran u Podgorici, Alchemist.

Vafli imaju dugu istoriju

Još su u davna vremena Grci spremali kolač koji su pekli na vatri između metalnih ploča sa dugačkim drškama. Odatle su osvojili čitavu Evropu.

Preteča vafli sadržala je samo brašno i vodu. Tek sa Krstaškim ratovima u 11. vijeku prenijeti su mnogi kulinarski sastojci. Te je u popularni kolač dodavan cvijet narandže, med i druge arome karakteristične za to doba.

Krajem 14. vijeka nastao je prvi zapisan recept u kuvaru “Le Ménagier de Paris”. Naime, nepoznati poslastičar je svojoj ženi ostavio instrukcije kako da spremi kolač. U opisu se navodi da je potrebno da se umute jaja, doda so, vino i brašno. Zatim se smjesa promiješa i nalije između gvozdenih poklopaca sprave.  

Do 15. vijeka pojavile su se pravougaone “pećnice” za vafle, koje su davale karakteristični “rešetkast” izgled, kakav i danas poznajemo. Koliku su popularnost vafli imali najbolje govori podatak da su ovjekovečeni na slikama Pietera Bruegela, Pietera Aertsena i Joachima de Beuckelaera. Jedan od prvih poznatih ljubitelja je i francuski kralj Francois I, za koga se govori da je imao čitavu zbirku “pećnica” od čistog srebra.

Sve do 18. vijeka šećer je bio skupa namirnica, te su vafli bili poslastica samo bogate buržoazije. Širenjem karipskih plantaža šećera, cijena je drastično opala. Što je omogućilo ekspanziju ove poslastice. Tako su u Nemačkoj pravljeni vafli sa kafom, muskatnim oraščićem. Francuzi su uveli verzije sa limunovim sokom, španskim vinom i karanfilićem. Dok je Joseph Gillier prvi napravio vafl sa čokoladom.

Vafli se spremaju širom svijeta

Zahvaljujući velikoj popularnost, vafli su doživjeli brojne verzije. Pa svaka država, danas, ima svoju karakterističnu.

Vafli

Svakako, najpoznatiji je Belgijski vafl, koji je, zapravo, verzija briselskog. Tradicionalno se priprema od kvasca i bjelanaca koji mu daju hrskavu, a opet mekanu teksturu. Služi se sa šećerom, medom i čokoladom.

Grad Lijež u Belgiji ima svoj vafl. U njegovu smjesu se dodaje šećer, koji daje specifičan karamelizovan ukus. S obzirom da je slađi od belgijskog, servira se bez priloga.

Američki vafli se značajno razlikuju po gustini i okruglom obliku. Spremaju se sa praškom za pecivo, a često se dodaju i bobice voća ili čokoladne mrvice. Kao i američke palačinke, prelijevaju se javorovom ili nekim drugim voćnim sirupom i služe za doručak.

Vafli u Hong Kongu nazivaju se “rešetkast kolač”. Slični su tradicionalnom Belgijskom, ali su veće forme i podijeljeni na 4 dela. Serviraju se namazani mliječnim ili kikiriki puterom

Skandinavski vafli su tanki i u obliku srca. Dolaze sa šlagom ili slatkom pavlakom i džemom od jagode, maline.

Više od slatkiša

Iako u restoranu Alchemist dominira mediteranska kuhinja sveobuhvatni meni ispunjavaju različiti vrhunski specijaliteti, ali i najljepši kokteli i vina. Značajno mjesto zauzimaju i vafli, kojima ne mogu da odole pravi sladokusci.

Vafli sa prelivom od šumskog voća i kuglom sladoleda, sa bananom, čokoladom i kuglom sladoleda, sa višnjom i čokoladom, kao i mnoge druge varijante odlični su za početak opuštenog vikenda ili kao desert, na kraju romantičnog izlaska.

Vafli

Međutim, Alchemist nudi mnogo više. Te za goste koji žele nešto drugačiji doručak u restoranu tu su slani vafli – sa kajganom ili sa musom od sira i salsom od paradajza i maslina.

Potražite spas od vrele gradske atmosfere u bašti restorana Alchemist i osvježavajućim, a slatkim vaflima.

 

Mjesto dobrog ukusa

Restoran Alchemist

Koncept atraktivnog i moderno uređenog hedonističnog prostora i originalne mediteranske kuhinje odiše tradicionalnom crnogorskom gostoljubivošću, što daje dobar povod da nam dođete u posjetu.

Budimo u kontaktu

Pošaljite nam poruku

Ukoliko imate neko pitanje za nas, sugesiju, pohvalu ili kritiku slobodno nam pišite, a mi ćemo vam u najskorijem mogućem roku odgvoriti.

Više sa našeg bloga

No Comments

Ostavite komentar