Najbolje vino u restoranu Alchemist

4 Comments

Vino je omiljeno piće ljudi širom svijeta.

Večera u restoranu, danas, je nemoguća bez dobrog vina. Bogata aroma ovog pića predstavlja savršeni dodatak ukusnim jelima, te je ono odavno prešlo put od obične fiziološka potrebe u pravi ritual uživanja.

Baš kao što je to naglasio i Benjamin Franklin: “Vino čini svakodnevni život lakšim, manje užurbanim, sa manje tenzije i više tolerancije.”

Vino

Zato, vino srećemo svuda – od kućnih slavlja, preko etno koliba pa do elitnih restorana. Restoran u Podgorici Alchemist može se pohvaliti vrhunskim kvalitetom vina najboljih vinarija.

Vino ima istoriju dugu 8.000 godina

Svi znamo da je prema mitologiji vino piće Bogova. Ipak, njegova prava istorija počela je prije 8.000 godina u Kini i Iranu. Najranija poznata vinarija stara je 6.100 godina i nalazila se u Jermeniji.

Vino je polako osvajalo svijet. A kada su ga otkrili egipatski faraoni poželjeli su da postane piće elite kao dar boga Ozirisa. Prema istorijskim podacima oni su izmislili tehniku presovanja grožđa i usavršili uzgajanje vinove loze, a pravili su crveno i bijelo pustinjsko vino koje je bilo veoma slatko. Vrlo brzo čarobni ukus prenet je u Staru Grčku. U početku je važilo za piće bogatih, te su ga konzumirali samo imperatori i najviši slojevi društva.

Zahvaljujući Rimljanima vino se proširilo po Evropi. Oni su posadili prve vinograde na teritoriji Francuske, u današnjim regijama Burgundije, Bordoa, Šampanje, Loare, Rone. Pa odatle i stara rimska poslovica koja kaže: “Da bi upoznao jedan narod sjedi za njegov sto, probaj njegovu hranu i pij njegovo vino, onda ćeš znati kakvi su to ljudi.”

Na prostoru Balkana, uključujući i teritoriju gde je restoran Alchemist vino se proizvodi od 4.500 godine prije Nove ere, što govori o dugoj tradiciji i vrhunskom kvalitetu koje karakteriše vino sa ovog podneblja.

Vina se dijele u dvije osnovne grupe

Vino

Vino se dijeli na bijelo i crno, odnosno crveno. Razlika između njih potiče od uzgoja grožđa, aditiva koji se dodaju, načina proizvodnje i procesa odležavanja. Naime, kod crnog vina u proces pravljenja, pored voćnog soka, uključene su i opne, peteljke i sjemenke crnog ili crvenog grožđa. Dok se za belo koristi samo pročišćeni grožđani sok.

Pored ove dvije vrste, postoji i ružičasto, popularni roze. Ovo vino se dobija fermentacijom crnog grožđa. Kada se dostigne željena boja ukloni se kožica i fermentacija završi bez nje.

Ukoliko vino pri vrenju proizvodi i ugljen dioksid onda je reč o pjenušavom vinu. Najpoznatije je iz francuske pokrajine Champagne koga svi znamo kao šampanjac.

Takođe, vino se može podijeliti na slatko i suvo, prema lestvici: od 00 (vrlo suva) do 6 (vrlo slatka).

Umjetost kombinovanja vina i hrane

Gotovo svaki obrok imaće bolji ukus sa čašom vina. Vještina njihovog kombinovanja polazi od mirisnih komponentni pa do samih finesa koje čine savršeni sklad za lagano zadovoljstvo.

S obzirom da je opšteprihvaćeno da su crvena vina “teža”, a bijela “lakša”, tako ih je najlakše uskladiti sa jelima. Odnosno bijelo ide uz bijelo meso, a crno uz crveno.

Vino

Uz bijelo meso poput pilećeg filea, Larnaka ćuretine ili sa karijem najbolje se slažu bijela vina – Plantaže Chardonnay, Kovačević Chardonnay ili Krauthaker Graševina.

Ukoliko se radi o tamnom mesu i divljači, neizbježna su crna vina. Tako uz biftek iz pira peći, jagnjeće kotlete, Ribeye ili T-bone stek najbolje se slažu Plantaže Vranac Barrique, Aleksandrović Regent Reserve, Plenković Zlatan Plavac i druga vina aromatičnog ukusa.

Riblji specijaliteti, domaća pašta, kao i salate čine laganu hranu idealnu za tople ljetnje dane. Te su uz njih najbolja kombinacija suva bijela vina. Restoran Alchemist kao preporuku vam nudi Aleksandrović Trijumf Barrique, Zvonko Bogdan Pinot Blanc, Plantaže Pro Anima, Jacob’s Creek Chardonnay.

Vino

Da bi vaša romantična večera u restoranu bila savršena ne zaboravite da izaberete odgovarajuće vino uz neodoljive poslastice. Imajte u vidu da uz slatkiše idu upravo takva i vina – likerska i pjenušava.

Čekamo vas!

Mjesto dobrog ukusa

Restoran Alchemist

Koncept atraktivnog i moderno uređenog hedonističnog prostora i originalne mediteranske kuhinje odiše tradicionalnom crnogorskom gostoljubivošću, što daje dobar povod da nam dođete u posjetu.

Budimo u kontaktu

Pošaljite nam poruku

Ukoliko imate neko pitanje za nas, sugesiju, pohvalu ili kritiku slobodno nam pišite, a mi ćemo vam u najskorijem mogućem roku odgvoriti.

Više sa našeg bloga

Ostavite komentar