Voćni deserti u restoranu Alchemist

No Comments

Voćni deserti predstavljaju kombinaciju raznih voća, sirupa, kremova i drugi sastojaka. Ne samo da nude bezbroj mogućnosti, već mogu biti posluženi na različite načine.

Voćni deserti

Koliki značaj imaju voćni deserti otkriva vam restoran u Podgorici, Alchemist.

Voćni deserti, kakve danas poznajemo, nastali su u 19. vijeku

Od početka civilizacije voće je bilo zastupljeno u ishrani. Stari Rimljani su u njemu uživali na gozbama. U Srednjem vijeku osušeni oblici činili su prave poslastice koje su služena na dvorovima. Ipak, voćni deserti kao posebno jelo nastali su tek sredinom 19. vijeka. Da bi početkom narednog bili zvanično uvršteni u kulinarstvo.

U početku, za njihovu pripremu korišćeno je isključivo konzervirano voće koje je miješano sa raznim sastojcima. Tako popularan u Evropi, Waldorf desert sadrži majonez. Čuvena hrana Bogova, Ambrosia se u Americi priprema od kisele pavlake. Malezijski voćni deserti prepoznatljivi su po pikantnom sosu sa kikirikijem i pastom od škampa. Dok je kombinacija kokosa i kondenzovanog mlijeka karakteristična za Filipine.

Posebnu grupu čine voćni kokteli. Nastali su iz težnje da se voće maksimalno iskoristi. Odnosno, komadi voća koji nisu mogli da prođu industrijsku preradu i konzerviranje služeni su u vidu čarobnih koktela.

Iako nose naziv kao popularno piće, ovi voćni deserti nemaju sa njim ništa zajedničko. Umjesto alkohola tradicionalna receptura najvećim dijelom se zasnivala na breskvama – čak 50 odsto. Kruške su činile 25 do 45 odsto, ananas na kockice do 10 odsto. Grožđe i trešnje su u znatno manjoj mjeri ulazili u sastav koktela, tj. oko 6 odsto.

Voćni deserti su najbolji izbor u svakom trenutku

Topli ljetnji dani donose promjenu načina ishrane. Mnogi ljudi će omiljeni biftek zamijeniti ribljim specijalitetima i laganim salatama. Ovaj trend vlada i među poslasticama. Umjesto jakih čokoladnih torti tu su sladoledi i voćni deserti.

Sladoledi

Sočni i slatki, a opet lagani i kremasti, oni donose pravo osvježenje tokom vrelih mjeseci. S obzirom na bogatstvo vrsta koje vladaju u ovom periodu, ne postoji nikakav izgovor da porodični ručak ne završite omiljenom voćnom kombinacijom.

Međutim, voćni deserti nisu namijenjeni samo za ljeto. Pečene varijante savršene su za hladne, zimske dane. Poput prave energetske bombe, one će vas ugrijati, donoseći, ujedno, i priliv dobrog raspoloženja.

Voćne salate kao zamjena za obrok

Iskusni kuvari ističu da su najjednostavnije stvari i najbolje. Upravo je ovo pravi opis voćnih salata. Pored neprevaziđene užine, dobar su izbor za doručak ili desert nakon večere u restoranu.

Za njihovu prepremu nije potrebno iskustvo, a izbor voća je stvar ličnog ukusa. Bez obzira na omiljene kombinacije, niko ne može da odoli banana splitu. Čuvana voćna salata djelo je američkog farmaceuta Davida Evansa Stricklera. Već u prvoj godini nastanka doživjeo je veliku popularnost. Da bi 1907. godine zauzeo svoje mjesto među voćnim desertima.

Banana split se servira u ovalnom tanjiru kako bi rasečene polovine dobile prepoznatljiv izgled polumjeseca. U sredini se stavljaju 3 kugle sladoleda, a između njih po kašika šlaga sa maraska višnjom na vrhu. Sladoled se preliva sjeckanim orasima ili komadićima voća.

Voćni deserti

Banana split spremljen po tradicionalnoj recepturi, kao i druge prelepe voćne deserte možete pronaći u srcu Podgorice. Restoran Alchemist je sinonim za hedonizam. Zato je pravi trenutak da se prepustite uživanju u vrhunskim specijalitetima, opuštenoj atmosferi i ambijentu koji odiše nevjerovatnom dozom luksuza.

Mjesto dobrog ukusa

Restoran Alchemist

Koncept atraktivnog i moderno uređenog hedonističnog prostora i originalne mediteranske kuhinje odiše tradicionalnom crnogorskom gostoljubivošću, što daje dobar povod da nam dođete u posjetu.

Budimo u kontaktu

Pošaljite nam poruku

Ukoliko imate neko pitanje za nas, sugesiju, pohvalu ili kritiku slobodno nam pišite, a mi ćemo vam u najskorijem mogućem roku odgvoriti.

Više sa našeg bloga

No Comments

Ostavite komentar